Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

 
 

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

 

                «Μύρισαν» Χριστούγεννα και σας καλούμε μικρούς και μεγάλους, να διοργανώσουμε όλοι μαζί, όμορφες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, που θα μας ταξιδέψουν στον μαγικό κόσμο των Χριστουγέννων.
 
 
 

                Σήμερα Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013, από τις 19:00 έως τις 21:00, αρχίζουμε να δίνουμε λάμψη στο σχολείο μας, στολίζοντας τους κοινόχρηστους χώρους του και την αίθουσα πολλαπλών. Ενώ το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013, το χριστουγεννιάτικο δέντρο, περιμένει τους μικρούς μας φίλους να το «φορτώσουν» με ένα σωρό παιχνίδια και στολίδια, ολοκληρώνοντας έτσι το στολισμό για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Φέρτε μαζί σας στολίδια και μαγεία πολύ.
 
 
 

                Το Σάββατο 29 Νοεμβρίου και 7 Δεκεμβρίου, από 10:00 έως 12:00, το Εργαστήριο της Ζωγραφικής μεταμορφώνεται σε Εργαστήριο Παιχνιδιών και Κατασκευών και περιμένει όλους τους μαθητές του σχολείου μας, να δημιουργήσουν χριστουγεννιάτικες κατασκευές, με λάμψη και χρώμα, οι οποίες θα διατεθούν στην Χριστουγεννιάτικη Αγορά του Συλλόγου μας.
 
                 Τις ίδιες ημέρες επίσης, οι μαμάδες αναλαμβάνουν δράση και ετοιμάζονται να μας εκπλήξουν για άλλη μία φορά, με τις ωραίες τους χριστουγεννιάτικες κατασκευές, σε γούρια, στεφανάκια, κεριά και άλλα πολλά. Σας περιμένουμε λοιπόν Σάββατο 29 Νοεμβρίου και 7 Δεκεμβρίου, από 09:00 έως 14:00. Φέρτε μαζί σας κέφι πολύ, ιδέες  και όσα υλικά νομίζετε πως θα φανούν χρήσιμα στην προσπάθειά μας.
 
                 Η Χριστουγεννιάτικη Αγορά του Συλλόγου μας, θα «ανοίξει» φέτος τις πόρτες της, το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013, από 09:00 έως 15:00. Οι χριστουγεννιάτικες κατασκευές των παιδιών μας, αλλά και των μαμάδων, θα σας περιμένουν να τις αποκτήσετε, σε μία αγορά που  θα περιλαμβάνει φυσικά και τα νόστιμα γλυκίσματα, φτιαγμένα από μαμάδες και μπαμπάδες, που και φέτος θα γίνουν περιζήτητα. Ταυτόχρονα, θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου. Επίσης, σας προτρέπουμε, εάν έχετε κάποιο αντικείμενο που δεν σας είναι χρήσιμο πια, αλλά μπορεί να φανεί χρήσιμο σε κάποιον άλλον, επικοινωνήστε μαζί μας ή φέρτε το στο σχολείο…. Ότι φέρετε, να είστε σίγουροι πως θα έχει την αξία του και τη σημασία του, στην προσπάθειά μας.
 
                 Φέτος, η γιορτή μας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013, από τις 18:00 έως τις 21:00, στο σχολείο μας και σας περιμένουμε να περάσουμε ένα όμορφο χριστουγεννιάτικο απόγευμα, γεμάτο μελωδίες, παιχνίδια, γεύσεις και αναμνήσεις. Σας περιμένουμε σε μία γιορτή, γεμάτη μαγεία, λάμψη και χαρά.
 
                 Την οργάνωση του μπουφέ για τη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή, την έχουν αναλάβει η Γιώτα Νεωφύτου και η Βάσω Σολδάτου. Επικοινωνήστε και συζητήστε μαζί τους, για τις νόστιμες λιχουδιές που προτίθεστε να προσφέρετε ή για τα αναψυκτικά που θα μπορούσατε να φέρετε.   
 
Το μυστικό της επιτυχίας όλων των εκδηλώσεων και των προσπαθειών μας, είναι η δική σας προσφορά και συμμετοχή, με μοναδικά συστατικά, την αγάπη, το μεράκι, την αλληλεγγύη, την κατανόηση … συστατικά που κάνουν τα Χριστούγεννα μοναδικά και λαμπερά … και ζεσταίνουν την καρδιά μας.
 
 

                Σας ευχαριστούμε όλους από καρδιάς και σας περιμένουμε να γεμίσουμε για άλλη μία φορά με χαμόγελα και όνειρα, το σχολείο μας.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Η γερμανική κατοχή στο Παλιό Φάληρο είχε όνομα "ΗΒΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ"

Κωνσταντίνα Ράπτη 














Ήβη Αθανασιάδου γεννήθηκε την 1η Ιουνίου 1926 και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στις 16 Οκτωβρίου 1944. Μαθήτρια του μοναδικού εκείνη την εποχή Γυμνασίου του Παλαιού Φαλήρου, κατοικούσε στην οδό
 Ευτέρπης. Η Ήβη δεν άντεχε τη βάρβαρη κατοχή κι έτσι εντάχθηκε σε παράνομη αντιστασιακή οργάνωση. Ο θάνατός της τη βρήκε στα 18 της χρόνια με το κουβαδάκι της γεμάτο μπογιά στο χέρι να γράφει συνθήματα στη λεωφόρο Ποσειδώνος, καλωσορίζοντας τους συμμάχους μας. Λέγεται ότι ο εκτελεστής της Γερμανός ήταν γιατρός.       









Το πρωί της 12ης Οκτωβρίου οι Γερμανοί φύγανε από το Φάληρο, όμως δυστυχώς , μια μέρα πριν, η κτηνώδης πράξη ενός Γερμανού αξιωματικού ήρθε να χαράξει για μια ακόμα φορά στη μνήμη μας τη σφραγίδα της χιτλερικής βαρβαρότητας. Νεαροί Φαληριώτες ενθουσιασμένοι για τη φυγή των Γερμανών έγραφαν με άσπρη μπογιά πάνω στην άσφαλτο (μεταξύ Αιόλου και Ποσειδώνος, απέναντι από το πρώην ζαχαροπλαστείο 
(ΠΑΧΟΣ) WELCOMEOURALLIES (καλώς ήρθατε σύμμαχοί μας). Τη στιγμή εκείνη έγραφε η μαθήτρια ΗΒΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ. Ο Γερμανός αξιωματικός (είπαν πως ήταν και γιατρός) περνώντας με το ποδήλατο είδε το «θράσος» των παιδιών και του ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι, σημάδεψε με το αυτόματο και σκότωσε την Ήβη. Την Ήβη που θα ήταν τότε 16 χρονών, την είχα μαθήτρια στο Γυμνάσιο Χατζηκωνσταντίνου καθώς και την αδελφή της. Ήταν ένα πολύ χαριτωμένο κορίτσι, ευγενικό με ρόδινο χαμογελαστό πρόσωπο. Κανείς δεν φαντάστηκε πως η μικρή , χαμογελαστή Ήβη, την τελευταία στιγμή του πολέμου (για το Φάληρο) και χωρίς να έχει κάνει τίποτα φοβερό στον εχθρό, θα έμπαινε στη χορεία των εκατομμυρίων αθώων που θυσιάστηκαν στο βωμό του νεοβαρβαρισμού και της ολοκληρωτικής παραφροσύνης.



Ειρήνη Μαυρούδη

Εκτέλεση εν ψυχρώ


«Τι σόι άνθρωπος ήταν ο Γερμανός στρατιωτικός γιατρός που υπηρετούσε εδώ παρακάτω στο γυμνάσιο του Π. Φαλήρου - τότε οι Γερμανοί το είχαν μετατρέψει σε νοσοκομείο. Πήρε το ποδήλατό του να πάει στην αγορά κάτι να ψωνίσει κι εκεί είδε μερικά παιδιά να γράφουν συνθήματα. Γύρισε πίσω με το ποδήλατο, πήρε το αυτόματο, επέστρεψε και σκότωσε ένα 15χρονο κοριτσάκι, την Ήβη Αθανασιάδου. Πώς μπόρεσε; Βέβαια, υπήρξαν και Γερμανοί στρατιωτικοί που ήταν τιμή σου να τους έχεις αντιπάλους».



Eχετε αναρωτηθεί ποτέ περπατώντας στο δρόμο, γιατί ο συγκεκριμένος δρόμος έχει αυτό το όνομα;

Κάπως έτσι αναρωτήθηκα και εγώ για ένα γνωστό δρόμο κοντά στο σχολείο μας που ονομάζεται «ΗΒΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ». Ρωτώντας τους γονείς μου, ποια ήταν αυτή η κοπέλα και γιατί αυτός ο δρόμος ονομάζεται έτσι, έμαθα πως υπήρξε φίλη της γιαγιάς μου και ότι σε αυτό το δρόμο ήταν το σπίτι της. Επίσης η γιαγιά μου, μου είχε πει ήταν μια μικρή ηρωίδα. Ήταν η κοπέλα που όταν απελευθερώθηκε η Αθήνα από τους Γερμανούς πήγε να καλωσορίσει τους συμμάχους, γράφοντας συνθήματα στο τοίχο. Όταν όμως την είδε ένας Γερμανός στρατιωτικός την ώρα που αποχωρούσε ηττημένος την πυροβόλησε και την σκότωσε στην παραλία του Φλοίσβου.
Για να μην ξεχαστεί αυτό το γεγονός και ο ηρωισμός αυτής της κοπέλας ονόμασαν το δρόμο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε  «Ήβης Αθανασιάδου»  και τοποθέτησαν ένα μικρό μνημείο στο σημείο που την σκότωσαν.   










Κωνσταντίνα Ράπτη  
Τσάι!!

Ένα φλιτζάνι τσάι μας φτιάχνει τη διάθεση, μας ανακουφίζει από ασθένειες και κάνει τον κρύο καιρό πιο υποφερτό. Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι καταφέρνει να φέρει κοντά ξένους, διαλύοντας όποια πολιτιστικά εμπόδια υπάρχουν ανάμεσά τους. Κι αν δεν έχετε διάθεση για ένα κλασικό τσάι, μην ανησυχείτε αφού υπάρχουν διαφορετικά είδη τσαγιού για τις διαφορετικές διαθέσεις.

Το τσάι έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αφού περιέχει αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου. Το τσάι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνει την πνευματική εγρήγορση, μειώνει τα επίπεδα του άγχους και βοηθά στον ύπνο ή στην αφύπνιση, ανάλογα με το είδος του. Ας δούμε λοιπόν, 6 διαφορετικά είδη τσαγιού για να επιλέξετε ανάλογα με τη διάθεσή σας.
Μαύρο τσάι για αφύπνιση
Το μαύρο τσάι είναι σαν ένας ελαφρύς καφές και ενδείκνυται σε όσους θέλουν να κόψουν τον καφέ, αλλά να συνεχίσουν παράλληλα, στον δρόμο της καφεΐνης. Η έντονη γεύση του θα αναζωογονήσει τις αισθήσεις σας και θα βάλει το μυαλό σας σε λειτουργία για το υπόλοιπο της ημέρας.
Λευκό τσάι για ευεξία
Το λευκό τσάι έχει τη χαμηλότερη ποσότητα καφεΐνης και περιέχει τις περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες. Καθώς είναι το λιγότερο επεξεργασμένο τσάι σε σύγκριση με άλλα είδη, έχει μια ελαφριά και απαλή γεύση που μπορεί να σας αναζωογονήσει και να σας δώσει την απαραίτητη φρεσκάδα που χρειάζεστε.
Πράσινο τσάι ενάντια στο άγχος
Το πράσινο τσάι έχει ένα φυσικό άρωμα, που θυμίζει ελαφρώς το άρωμα που έχει το γρασίδι και βοηθάει σημαντικά στην ανακούφιση από το άγχος. Έπειτα, δεν είναι φορτωμένο με πολλή καφεΐνη όσο το μαύρο τσάι και δεν θα τσιτώσει τα νεύρα σας.
Ινδικό τσάι για δημιουργική έμπνευση
Το ινδικό τσάι είναι μια πολύπλευρη παλέτα γεύσεων, φορτωμένη με μπόλικα μπαχαρικά και γευστικές αποχρώσεις. Είτε θέλετε να το πιείτε σκέτο, είτε με γάλα και μέλι, φροντίστε να τοποθετήσετε αυτό το ρόφημα ψηλά στη λίστα των προτιμήσεών σας, όσοι έχετε δημιουργικές ασχολίες ή χρειάζεστε έμπνευση.
Τσάι με γεύση φρούτων για το κρυολόγημα
Τσάι με πορτοκάλι, με λεμόνι, με βατόμουρο ή με ό,τι άλλο φρούτο επιθυμείτε από μια ατέλειωτη λίστα, είναι οι επιλογές σας σε περίπτωση κρυολογήματος. Πιείτε φρουτώδες τσάι για τον πονόλαιμο, για πόνους στο σώμα και γενικά όταν δε νιώθετε και τόσο καλά.
Παγωμένο τσάι Oolong ή τσάι από κριθάρι για να ξεδιψάσετε
Μπορείτε να τα βρείτε κυρίως στα ασιατικά σούπερ μάρκετ, αλλά σε κάθε περίπτωση ένα παγωμένο μπουκάλι από αυτά τα είδη τσαγιού, μαζί με λίγο πάγο, είναι ο ιδανικός τρόπος για να ικανοποιήσετε τη δίψα σας μια ιδιαίτερα ζεστή μέρα.
Καλή σας Απόλαυση 



Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Μαυρούδη Ειρήνη 
Παιδί και Τεχνολογία 

Το smartphone, ο υπολογιστής και η τηλεόραση, βρίσκονται πλέον στην καθημερινότητα των παιδιών. Μεγάλος αριθμός παιδιών προτιμούν να παίξουν και να μιλήσουν με τους ψηφιακούς τους φίλους παρά να συναντιούνται με παρέες σε πλατείες και να παίξουν πραγματικά παιχνίδια με αποτέλεσμα να απομακρύνονται από τους φίλους τους αλλά ακόμα και από την οικογένειά τους.  
 Η παιδική ηλικία δεν είναι όπως την ξέραμε. Τα νέα δεδομένα της ζωής και η εισβολή της τεχνολογίας έχουν κάνει το παρελθόν να μοιάζει σαν ένας άλλος πλανήτης. Παλιότερα  ενδιαφέροντα των παιδιών όπως ο αθλητισμός, ο χορός και το παιχνίδι που πρόσφεραν χαρά και ανάπτυξη της δημιουργικότητας έχουν αντικατασταθεί από τα μοναχικά online παιχνίδια. Για όλα αυτά θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ καλά πώς θα χρησιμοποιήσουμε και πόσο θα την αφήσουμε να μας επηρεάσει.



  «Σήμερα, στις Ηνωμένες Πολιτείες ένας έφηβος ξοδεύει πάνω από επτά ώρες την ημέρα με διάφορα ηλεκτρονικά μέσα», λέει ο δρ Στρασμπέργκερ. «Ενα στα τέσσερα παιδιά δημοτικού έχει το δικό του κινητό τηλέφωνο» συμπληρώνει ο δρ Τρίσταν Γκορίντο, καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και βασικός ερευνητής του «Προγράμματος Ψηφιακής Οικογένειας» του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης (MGH) των HΠΑ.
Η Aμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προτείνει κάθε σπίτι να υιοθετήσει ένα «οικογενειακό πρόγραμμα χρήσης ηλεκτρονικών μέσων». Και ενώ κάθε οικογένεια έχει τους δικούς της κανόνες και συνήθειες, οι παιδίατροι της Αμερικανικής Ακαδημίας συμβουλεύουν τους γονείς να μην αφήνουν παιδιά κάτω των δύο ετών να έρχονται σε επαφή με ηλεκτρονικά μέσα, ενώ παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας να μην ασχολούνται με αυτά πάνω από δύο ώρες την ημέρα. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης ο «αποκλεισμός» συσκευών τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου του κινητού τηλεφώνου, κατά τη διάρκεια των γευμάτων και πριν από τον βραδινό ύπνο, καθώς και η απομάκρυνση τηλεόρασης, υπολογιστή ή άλλων συσκευών σύνδεσης στο Διαδίκτυο από τα υπνοδωμάτια των παιδιών.
ΠΗΓΗ:kathimerini.gr